Open Water Zwemmen

OpenwaterZwemmenAfbeeldingZoals wel bekend is Reddingsbrigade Notwin al jaren actief als veiligheidscoördinator tijdens de zwemwedstrijden Ter Rede van Hoorn. Bij deze open water zwemwedstrijden waakt Notwin over de veiligheid van de nationale en internationale zwemmers.

Gezien de ervaring die we hebben met de bewaking van grote open water zwemwedstrijden, zijn we door de KNZB gevraagd om een landelijke handleiding/standaard op te stellen voor de veiligheidstaak tijdens wedstrijden.
Op deze manier wil de KNZB de kwaliteit gaan borgen.

Afgelopen weekend zijn we, met twee collega’s uit Rotterdam en een beleidsmedewerker van Reddingsbrigade Nederland, afgereisd naar Nieuwegein om tijdens het jaarlijkse Open Water Congres de workshop “Jureren in combinatie met veiligheidseisen” te ondersteunen.
Het congres vormde de start van de samenwerking KNZB-Reddingsbrigade om de veiligheid bij wedstrijden te gaan optimaliseren.

Uit de gesprekken met scheidsrechters en officials bleek al snel dat over het algemeen de ervaring met bewakende reddingsbrigades al erg goed is. Het werd echter duidelijk dat er landelijk grote verschillen zijn in de opzet en invulling van de veiligheidstaak van brigades tijdens de wedstrijden. Ook zijn de verwachtingen van de organisaties niet overal gelijk. Werk aan de winkel dus.

Ter Rede van Hoorn geldt als generale repetitie voor het EK Open Water Zwemmen dat in 2016 naar Hoorn zou moeten gaan komen. De voorbereidingen voor zowel de wedstrijd van 2015 als die van 2016 zijn al in volle gang. Ieder jaar zijn er zo’n 16 reddingsboten nodig. Meer dan 70 reddingsbrigade vrijwilligers zetten zich het hele weekend in voor de veiligheid van de zwemmers. Het EK van 2016 gaat zelfs een week duren. Gelukkig worden we hierin ondersteund door collega brigades uit de regio!

Ter Rede van Hoorn vindt dit jaar plaats op 22 en 23 augustus, tijdens de Waterweek. Voor meer informatie over de wedstrijd:http://terredevanhoorn.nl/de-wedstrijd/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.