Waterhulpverlening

Alarmploeg en bewakingstaak

De waterhulpverlening van Reddingsbrigade Notwin Hoorn bestaat uit twee taken. De eerste taak is de 24/7 inzetbaarheid voor oproepbare incidentbestrijding. De tweede taak is de preventieve bewakingstaak op en rond het water van Hoorn. Voor beide taken, maar met name voor de alarmploeg, zijn wij altijd op zoek naar nieuwe redders. Op de word vrijwilliger! pagina is daar meer informatie over te vinden. Er bestaat een grote overlap tussen de twee onderdelen wat betreft mensen, materieel en voorzieningen, maar beide onderdelen worden hieronder apart verder toegelicht.

Onder de vlag van Notwin worden er gemiddeld tussen de 60 en 70 keer per jaar hulp geboden aan watersporters en passanten. De reddingsbrigade draait voor 100% op vrijwilligers. Inzetten voor deze waterhulpverlening worden altijd kosteloos uitgevoerd.  Onze inkomsten bestaan voor een belangrijk deel uit sponsorgeld, wij zijn daarvoor altijd opzoek naar sponsors en donateurs.

Alarmploeg

Reddingsbrigade Hoorn is 24/7 inzetbaar voor incidentbestrijding op het Markermeer rondom Hoorn.  Alarmeringen komen voornamelijk binnen via de alarmcentrale (112) of de marifoon (noodkanaal 16). Vervolgens worden onze vrijwilligers via een pager van huis of werk uit opgeroepen om de reddingsboot te bemannen. Binnen 10 en uiterlijk 15 minuten na alarmering vaart de Hayo uit voor het incident. Veel voorkomende inzetten betreffen: motorstoring, vastgelopen boot, vermissing en medische ongevallen.

Bewakingstaak

In de weekenden binnen het watersportseizoen is de reddingspost geopend. Vrijwilligers van de Varend Redden ploeg zijn dan preventief aanwezig en varen patrouilles op het water rondom Hoorn. Bovendien wordt er dan op noodkanaal 16 uitgeluisterd en is de brigade met reddingsboot Rolf ingemeld bij de Alarmcentrale en het Kustwachtcentrum om zo spoedig mogelijk hulp te kunnen bieden bij noodoproepen. Tijdens deze bewakingsdagen wordt ongeveer de helft van onze hulpverleningsacties uitgevoerd.

Vrijwilligers gezocht

Wil jij jezelf inzetten voor de veiligheid op het Markermeer door middel van een heerlijke hobby? Kijk dan snel op onze word vrijwilliger! pagina.

Terug naar Waterhulpverlening