Waterhulpverlening

Oproepbaar en preventief in actie

De waterhulpverlening van Reddingsbrigade Notwin Hoorn bestaat uit drie taken. De eerste taak is de 24/7 inzetbaarheid voor oproepbare incidentbestrijding, uitgevoerd door de alarmploeg. De tweede taak is de preventieve bewakingstaak op en rond het water van Hoorn, uitgevoerd door de strandploeg. Ten derde maakt onze vereniging deel uit van de Nationale Reddingsvloot (NRV). Voor alle taken zijn wij altijd op zoek naar nieuwe redders. Op de word vrijwilliger! pagina is daar meer informatie over te vinden.

Onder de vlag van Notwin worden er gemiddeld tussen de 50 en 70 keer per jaar hulp geboden aan watersporters en passanten. Veel voorkomende inzetten betreffen: motorstoring, vastgelopen boot, omgeslagen vaartuig, vermissing en medische ongevallen. De reddingsbrigade draait voor 100% op vrijwilligers. Inzetten worden altijd kosteloos uitgevoerd.

Alarmploeg

Reddingsbrigade Hoorn is 24/7 inzetbaar voor incidentbestrijding op het Markermeer rondom Hoorn. Alarmeringen komen voornamelijk binnen via de alarmcentrale (112) of de Kustwacht (noodkanaal 16). Vervolgens worden onze vrijwilligers via een pager van huis of werk uit opgeroepen om de reddingsboot te bemannen. Uiterlijk 15 minuten na alarmering vaart reddingsboot Hayo uit voor het incident. Als 2e boot kan reddingsboot Rolf assistentie verlenen.

Strandploeg

Al lang voor de aanleg van het stadsstrand werd in de weekenden binnen het vaarseizoen het water rondom Hoorn bewaakt door een “strandploeg”. Vrijwilligers van deze ploeg zijn dan preventief aanwezig op de reddingspost, varen patrouilles en luisteren het marifoon noodkanaal 16 uit. Bovendien is de brigade dan met reddingsboot Rolf ingemeld bij de Alarmcentrale en het Kustwachtcentrum om direct met hen in contact te staan en daardoor zo spoedig mogelijk hulp te kunnen bieden bij ongevallen.

Nationale Reddingsvloot

Reddingsbrigade Hoorn maakt deel uit van de Nationale Reddingsvloot (NRV) van Reddingsbrigade Nederland. Bij overstromingsrampen kan de brigade worden ingezet in het rampgebied voor evacuatie en hulpverlening. Ook daarvoor staan onze vrijwilligers 365 dagen per jaar klaar. Als wij worden ingezet voor de NRV nemen wij daarvoor onze Reddingsboot Harmen mee, deze is speciaal voor de rampentaak ontworpen. Regelmatig vinden zowel regionale als landelijke oefeningen plaats om verschillende scenario’s te simuleren.

Word ook vrijwilliger!

Wil jij ook jezelf inzetten voor de veiligheid op het Markermeer door middel van een heerlijke hobby? Kijk dan snel op onze word vrijwilliger! pagina.